Lupta impotriva cancerului

Vezi cazuri

Niciun Rezultat

Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.

Cancerul este rezultatul cresterii dezordonate, anormala si necontrolata, a uneia sau mai multor celule care invadeaza tesuturile inconjuratoare si se raspandeste la distanta de tesutul sau organul de origine ducand astfel la metastaza. Numarul celulelelor canceroase creste rapid si necontrolat pana ce se formeaza o tumora vizibila clinic.

Tumorile nu sunt toate de natura canceroasa. Cu toate ca celulele unei tumori se inmultesc haotic, acestea pot fi benigne (inofensiv) sau maligne (rau).

Celulele de natura benigna (celule necanceroase), privite la microscop pot avea aspectul unui tesut normal. In procesul lor de crestere, comprima sau deplaseaza tesuturile invecinate fara sa le invadeze. Tumorile benigne de dimensiuni reduse pot fi neglijate. Cele mari, de preferat dupa ce diagnosticul a fost stabilit, se indeparteaza chirurgical.

Celulele de natura maligna (celulele canceroase) se dezvolta in interiorul unui tesut sanatos, invadeaza tesuturile vecine si cele de la distanta, se raspandeste in tot organismul si in final poate sa cauzeze moartea.

O singura celula canceroasa, care poate sa ia nastere din celule sanatoase ale organismului, poate fi suficienta sa dezvolte o tumoare. Capacitatea celulelor canceroase de a se raspandi in interiorul organismului este cea care cauzeaza gravitatea acestei boli. Transformarea celulei sanatoase intr-una canceroasa se realizeaza treptat, in mai multe etape, pe parcursul mai multor ani de zile. Cu fiecare etapa, celula se modifica, devine mai putin receptiva la mecanismele de control ale organismului. Etapele de raspandire a celulelor canceroase sunt ordonate, afectand in prima faza tesuturile din apropiere. Din fericire, in cele mai multe cazuri pot aparea leziuni locale care cu trecerea timpului pot cauza simtome ceea ce ajuta la depistarea bolii si tratarea acesteia din vreme. Un cancer se trateaza mult mai usor daca este mai putin extins, decat unul avansat. Diagnosticarea cancerului din timp poate fi vitala, de aceea odata cu aparitia primelor simptome, este recomandata prezentarea la medic.

In functie de celula de origine, cancerele sunt clasificate in:

  • carcinoame – provin din celule epiteliale (piele, intestine); sunt cele mai raspandite ca urmare a faptului ca celulele epiteliale se divid mai des
  • sarcoame – provin din structuri de sustinere (cartilaj, oase,  muschi)

Factorii de risc, in ordinea descrescatoare a contributiei lor la aparitia cancerului, sunt: alimentatie nesanatoasa (33%), fumat (30%), infectii (10%), sanatatea reproducerii (7%), factori necunoscuti (6%), profesie (4%), lumina solara si radiatiile ionizante (3%), poluare (2%), alcool (2%) , medicamente (1%), aditivi alimentari (1%), produsi industriali 1%.

Cele mai intalnite forme de cancer la copii si adolescenti sunt limfoamele, leucemiile, tumori cerebrale si renale iar la adulti ataca tubul digestiv, plamanii si organele genital.

Cancerul poate fi vindecat. In ultimii ani, tratamentul pentru cancer s-a imbunatatit foarte mult si in fiecare an mii de oameni sunt vindecati, cu conditia ca acestia sa se prezente la medic la aparitia primelor simptome de boala.

Diagnosticul de cancer poate fi confirmat de examenul anatomopatologic, efectuat fie prin biopsie, fie prin examinare citologica (examinarea la microsop a unei bucati micidin tumora extrasa chirurgical)

Tratamentul cancerului presupune colaborarea unei echipe de medici: chirurg oncolog, oncolog medical , radioterapeut) si are drept scop distrugerea sau indepartarea tumorii sau a celulelor canceroase din organismul pacientului.

Pot fi luate in considerare 4 metode de tratare a cancerului:

  • Chirurgia poate fi: curativa (indepartara tumorii); paleativa (ameliorarea simtomelor); de urgenta (hemoragii, ocluzii intestinale, decompresii) sau de reconstructie (dupa interventii mutilante)
  • Radioterapia – utilizeaza radiatii ionizante si are drept scop distrugerea celulelor tumorale, fara a determina afectarea grava si ireversibila a tesuturilor sanatoase.
  • Chimioterapia – tratament prin utilizarea medicamentelor citotoxice (citostatice) pentru distrugerea celulelor maligne.
  • Hormonoterapia – tratament oncologic care se aplica in cancerele hormonodependente (tumorile provenite din tesuturi a caror crestere este controlata de hormoni).
  • Terapia biologica – tratamente antitumorale ce utilizeaza actiunea mecanismelor naturale de aparare ale organismului impotriva tumorii si/sau substante implicate în diferentierea, proliferarea si activitatea celulelor imune.